Kongres 590

Nowe możliwości
Warszawa
5-6 października 2021
Grzegorz Łapanowski
kucharz, Prezes Fundacji Szkoła na widelcu

Ukończył studia na kierunku nauk politycznych, socjologii oraz bezpieczeństwa żywności. Przez wiele lat występował jako kucharz w Dzień dobry TVN i Pytanie na śniadanie. Regularnie gościł w programach Polskiego Radia. W Kuchnia TV prowadził swój autorski program Ł'apetyt, a także 5. edycję Warsztaty smaku Kuchni+.

W 2011 wydał swoją pierwszą książkę Grzegorz Łapanowski Smakuje. W kolejnych latach był współautorem książek: Dwie ryby – flądra i dorsz (2013, z Ryszardem Pileckim), Gotuj jak Top Chef. 100 mistrzowskich przepisów (2014), Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu (2014, z Maią Sobczak), Ryby wybrane (2015, książka wydana we współpracy z Fundacją WWF Polska), Wzór na smak (2017), Zioła na talerzu (2018, Z Darią Ładochą, Andrzejem Polanem i Larą Gessler).

Jest założycielem, pomysłodawcą i prezesem fundacji Szkoła na Widelcu, która działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach, a także organizował warsztaty i programy edukacyjno-kulinarne dla dzieci, rodziców, nauczycieli i pracowników stołówek. Fundacja działa od 2012 roku.

Był właścicielem i pomysłodawcą Food Lab Studio, wielofunkcyjnego studia kulinarnego, które zostało otwarte w 2015. W 2017 stworzył Warszawski Festiwal Kulinarny, który współorganizował razem z Pałacem Wilanów, Ogodem Botanicznym UW oraz Targami Designu WZORy.

Bądź z nami na bieżąco,
zapisz się na nasz newsletter: